Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A méz összetétele képes leírás - Méz.tlap.hu
részletek »

A méz összetétele - Méz.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: mez.tlap.hu » A méz összetétele
Keresés
Találatok száma - 7 db
A méz

A méz

A háziméhek (Apis mellifera) a virágok nektárjából és mézharmatjából gyűjtik a méz alapanyagát az előgyomrukba. Ott gyomornedveikkel keveredve vegyileg alakítják át. Az így kialakult a híg, magas víztartalmú mézet a kaptár hatszögletű lépsejtjeiben tartalék táplálékként raktározzák el. A kaptárban dolgozó méhek a szárnyukkal keltett légárammal párologtatják el a felesleges vizet, s teszik sűrűbbé, tartósabbá a mézet. A tömény mézben nem képesek az élesztők és a mikroorganizmusok elszaporodni, így ez a cukros oldat nem romlik meg. Egy évad alatt a tél átvészeléséhez szükséges mennyiség többszörösét is képesek begyűjteni.

A méz a természetes édesítőszer

A méz a természetes édesítőszer

A méz kb. 190 tápanyagot tartalmaz: többek között 19 aminosavat, 33 ásványi anyagot, 11 vitamint, enzimeket, szőlő- és gyümölcscukrot, amely molekulaszerkezetének minden átalakítása nélkül beépíthető a szervezetbe. Kalória értéke rendkívül nagy. Megtalálhatók benne a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemek: kalcium, foszfor, magnézium, klór, nátrium, kén, jód, vas, kobalt, réz, cink, kadmium, mangán, aluminium, stb. amelyek igen fontos szerepet játszanak az életfolyamatokban. A legtöbb vitamin a mézben fordul elő: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-, C-, A-, E- vitaminok különböző arányban találhatók meg benne.

A méz és az EU

A méz és az EU

Magyarország nem térhet el a méz összetételét szabályozó uniós előírástól - reagált a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a méhészek aláírásgyűjtésére. A VM közleménye ismerteti: a méhészek aláírásgyűjtést kezdeményeztek, és levélben fordultak a miniszterhez, hogy az EU elnökség ideje alatt az illetékes Tanács soron kívül tárgyaljon a mézben található szennyeződések határértékének felemeléséről. A levelet mintegy kétezren írták alá. Magyarország nem térhet el a méz összetételét szabályozó EU előírástól, amely mind a 27 tagországra egységesen állapít meg követelményeket - idézte a VM közleménye Kardeván Endrét, a tárca élelmiszerbiztonságért felelős államtitkárát.

A méz legfontosabb kémiai paraméterei

A méz legfontosabb kémiai paraméterei

Szénhidrátok A mézben legnagyobb mennyiségben jelen lévő kémiai anyagok a szénhidrátok. Leginkább egyszerű cukrok, monoszacharidok (fruktóz, glükóz), összetett cukrok (szacharóz, maltóz stb.), illetve egészen kis mennyiségben oligo- és poliszacharidok (dextrinek stb.). A mézben megtalálható egyszerű cukrokat gyűjtőnevükön közvetlenül redukáló-, vagy invertcukroknak nevezzük. A minőségi előírások ezeknek a minimális mennyiségét adják meg. Az invertcukrok mennyisége azonban a mézben folyamatosan változik, növekszik, az invertáz enzim lebontó munkájának köszönhetően. Az invertáz a szacharóz molekulákat bontja fruktóz és glükóz molekulákká.

A méz összetevői

A méz összetevői

A méz fehérje tartalmának összetevői különbözőek és függnek a méz fajtájától és eredetétől. 13 féle aminosavat tartalmaz, esszenciálisakat is. A fehérjék részben növényi (a növények nektárjából) és részben állati ( a méhek garat mirigyéből ) eredetűek. A méz összetételét nagyban befolyásolja, hogy milyen virágokból gyűjtötték a méhek, melyik régióban, időszakban, sőt ugyanazon méhészetben eltérő lehet az egyes méhcsaládok által gyűjtött méz összetétele is.

A méz tulajdonságai

A méz tulajdonságai

A méz alapanyaga a nektár, a természetben híg formában a növények virágjaiban, azok kiválasztó tevékenysége során keletkezik. Ez a nektár a méhek és egyéb rovarok csábító anyaga, alapjában véve a benne lévő szénhidráttartalom következtében tápanyagforrása.

Méz hatása az emberi szervezetre

Méz hatása az emberi szervezetre

Kitűnő édesítőszer, teákba, gyógyteákba, sütemények, cukorkák készítéséhez is használják. Jó házi szere a meghűléses betegségeknek, a felső légutak hurutos elváltozásain természetes antioxidánsok az anyagcsere és a baktériumok elleni védekezés során keletkező szabad gyököktől védik a szervezetet.

Tuti menü