Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A méz termelése képes leírás - Méz.tlap.hu
részletek »

A méz termelése - Méz.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: mez.tlap.hu » A méz termelése
Keresés
Találatok száma - 8 db
Gazdaságos méztermelés

Gazdaságos méztermelés

A kézikönyv fő célközönségei a méhészek és továbbképző intézményeik, a környezetvédelmi szervezetek, a mezőgazdasági szakiskolák, az agrár- és állatorvos-tudományi egyetemek, a méhészszövetségek, az európai, nemzeti és helyi szintű intézmények döntéshozói, az általános és középiskolák.

Görög méhészet

Görög méhészet

A Görögországi nyaralásunk során néhol azt tapasztalhatjuk, hogy a környéken sok a méhecske. Meg kell értenünk, hogy Görögország természeti adottságainak köszönhetően fejlett méhészeti hagyománnyal rendelkezik, sok helyen termelnek mézet az országban, sőt! A legtöbb méhcsaláddal rendelkező országok közé tartozik Görögország. A hegyekbe történő egyéni kirándulásaink során néhol találkozhatunk kihelyezett méh-kaptárakkal, ahová a méhek gyűjtik a mézet. Ha ilyet találunk, próbáljuk kikerülni, véletlenül se érintsük meg, bizonyára ki tudjuk kerülni ezeket. Való igaz, hogy a méhtől távol kell tartani magunkat, de a méh - mint minden élőlény - csak akkor támad, ha megzavarják őt, szem előtt kell tartani azonban, hogy néhány kaptársor az üdülőhelyek közelében helyezkednek el, ezért mindig legyünk óvatosak a kirándulásaink alkalmával, a méhek ráadásul tavasztól őszig - pont a nyaralási időszak alatt párzanak...

Méz termelési statisztika

Méz termelési statisztika

Hazánkban az utóbbi években csaknem tizenötezren foglalkoznak méhekkel, a termelés évente változik, jobb időszakban a 20-22 ezer tonnát éri el, rosszabb években ennél 4-5 ezer tonnával kevesebbet. E mennyiségek nagy részét nyugati országok veszik meg: az itthoni fogyasztás olyan csekély, hogy a megmaradt mennyiség is elég. Egy ember alig 40 deka mézet eszik - ez fele az uniós átlagnak -, méz, mézes termékek formájában.

Mézkereskedelem

Mézkereskedelem

2007-ben a méz exportja 24 855 tonnával és 49,3 millió euró (12,4 milliárd forint) árbevétellel ?csúcsot döntött? ? soha ennyi magyar méz nem került külföldi piacra egyetlen év alatt. Míg Magyarország az unió egyik legnagyobb exportőre, maga az EU e cikkből erősen importfüggő. A méhészet a magyar mezőgazdaság bruttó termelési értékének körülbelül egy százalékát adja, és a teljes agrár-exportbevételhez is általában egy százalékkal járul hozzá. A kivitt méz mennyisége 1995 és 2007 közötti időszakban közel kétszeresére nőtt, azonban a növekedés nem volt egyenletes. 1995-96-ban 13 ezer tonna mézet exportáltunk, 1997-ben a világpiaci túlkínálat miatt csaknem felére esett a kivitel és csak 2000-ben érte el újra a 13 ezer tonnát. Az ezredfordulót követően a kivitel folyamatosan bővült, 2006-ban megközelítette a 20 ezer tonnát, 2007-ben pedig a 25 ezer tonnát.

Méztermelés

Méztermelés

A méz mindennapi eledelünk, melyet a méhek termelnek meg, de emberi munka gyűjti össze és alakítja át fogyasztható termékké. A méz termelése két szakaszra bontható: egy természeti szakaszra és egy ember által végzett szakaszra.

Növekszik a bio méztermelés

Növekszik a bio méztermelés

Csökkent a román mézexport, így ebben a tekintetben Románia lecsúszott az uniós dobogóról, a termelés viszont idén jelentősen megnövekedett. A bioméz-előállítás adatai alapján az ország piacvezető lehetne az Unióban.

Tanulja meg a méhész szakmát nálunk!

Tanulja meg a méhész szakmát nálunk!

Szerezzen szakmát vagy egyszerűen csak tapasztalatot velünk! Méhész képzés kezdőknek, pálinkafőző tanfolyamok és rengeteg más hasznos kurzus kedvező áron! OKJ-s bizonyítványt szeretne, vagy csak elmélyítené a tudását valamelyik területen? Új hobbit találna, vagy a hivatását keresi? Kattintson és iratkozzon be hozzánk! Egészségügyi és műszaki ismeretek oktatása, szabadidős tanfolyamok, nyelvtanfolyammal kombinált képzések akár külföldi munkavégzéshez is. Budapesten és számos vidéki nagyvárosban. Gombatermesztő tanfolyam azoknak, akik otthon is belevágnának, méhész képzés kezdőknek és OKJ-s bizonyítványszerzési lehetőség azoknak, akik a hivatásukat keresik! Kattintson, és iratkozzon be kiscsoportos, gyakorlatorientált hobbi tanfolyamainkra és szakképzéseinkre, Budapesten és vidéken is.

Zuhant a méz termelés mennyisége

Zuhant a méz termelés mennyisége

Rossz évet zárnak a méhészek. Az idei aszály megviselte a növényeket, nem adtak nektárt, csupán a napraforgóval voltak elégedettek a méhészek, a többi növényről meglehetősen keveset pergettek. Egy átlagos évben 20 ezer tonna a hazai méztermés, idén azonban ennek csupán a felét érték el. Az aszály, illetve a mézelő növények körének szűkülése a minőséget is befolyásolhatja.

Tuti menü