Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Méz linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Méz képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: mez.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 94 db
 Méhpempő mint életelixír

Méhpempő mint életelixír

A méhpempő kizárólag a királynő tápláléka, attól kezdve, hogy kikel, egész életében ezt fogyasztja. Életük első három napjában a méhkaptár összes lakója méhpempővel táplálkozik, de amelyik lárvából nem lesz királynő, azoknál az étrend megváltozik. A harmadik nap után a dolgozók és a herék lárvái nektárkeveréket, azaz vízben feloldott mézet és virágport fogyasztanak, míg a méhkirálynő lárvája továbbra is méhpempővel táplálkozik.

3 nap a mézről

3 nap a mézről

A IV. Gyulai Méz és Mezeskalács Fesztivált rendezik meg december 9-11. között a fürdőváros sportcsarnokában. Egy hosszú hétvégén át, számtalan helyszínen várják a látogatókat mézédes élvezetekkel: méz, mézeskalács, cukrászati különlegességek bemutatójával, kóstolással és vásárral. Méhészeti kiállítás, mézzel készített különleges ételek készítése, kóstolása is a program része. Adventre készülődve a gyerekeket kézműves programokra várják.

8 ok arra, hogy propoliszt használjunk

8 ok arra, hogy propoliszt használjunk

A propolisz a természetben található legerősebb antibiotikum. Bizonyított fertőtlenítő, baktériumölő és szaporodástgátló tulajdonságú. A propolisz elősegíti a sebek gyógyulását, a szöveti regenerációt, a hegképződést. Kiegészítésként hatásos torok-, garat-, gége-, orrüreg-, arcüreggyulladás, orrgarathurut terápiájában. Eredményes bizonyos nyálkahártya-, és bőrelváltozás, valamint reumatikus kórképek kezelésére.

8 tény a mézről

8 tény a mézről

A méz a természet édes adománya, melyből több mint 300-félét készítenek a szorgos méhek. Ízük, hatásuk attól függ, hogy a bázisul szolgáló virágok milyen nektárral rendelkeznek. A méz gyógyító hatását már az ókori Egyiptomban is kihasználták, sebeket kezeltek vele, de Kleopátra is alkalmazta szépítőszerként. A tudomány azután szép lassan az összes méznek tulajdonított hatást igazolta - őseink nem tévedtek, a méz valóban aranyszínű csodaszer!

A gyógyító méhpempő

A gyógyító méhpempő

A táplálkozástudományi szakértők szerint a méhpempő az egyik legerősebb gyógyító hatású, energetizáló élelmiszer a világon. Közismert gyógyhatásai közül a legfontosabbak: javítja a szervezet általános egészségi állapotát, növeli a munkateljesítményt, a koncentrációs készséget, jótékonyan befolyásolja az alvási ciklust, erősíti a memóriát. Tavasszal, a méregtelenítési időszakban különösen javasolt legalább 6 hetes kúrát tartani egészségünk megőrzése érdekében, de számos betegség is megelőzhető, illetve nagymértékben visszafordítható a méhpempő fogyasztásával.

A manuka méz pozitív hatásai

A manuka méz pozitív hatásai

A manuka méz számos betegség esetén segítséget jelent. Jótékony hatásai többek között megmutatkoznak az immunerősítésben (megfázás, influenza), az emésztés támogatásában valamint igazolt antibakteriális tulajdonsága is.

A manukaméz hatásai

A manukaméz hatásai

A mézekről általánosságban elmondható, hogy számos pozitív hatásuk van a szervezetre nézve, rengeteg vitamint és ásványi anyagot, értékes enzimet tartalmaznak, kitűnőek a gyulladások és baktériumok ellen. Az, hogy a manukaméz mégis kiemelkedik a sorból, az 1990-es években folytatott kutatások során vált egyértelművé.

A méhek 60 millió éve ezt eszik

A méhek 60 millió éve ezt eszik

A méhkenyér a sötét virágporos-mézes lépek szétvágásával nyert savanykás, édeskés, kellemes csemege. Ha naponta fél teáskanálnyi darabkát addig rágunk, míg csak a viasz marad vissza, sokat teszünk immunrendszerünk védelméért. Erősítő hatása mellett a méhkenyér hatékony gyulladáscsökkentő, továbbá gátolja a sejtburjánzást.

A méhkenyér értékes táplálék

A méhkenyér értékes táplálék

A méhkenyér az egyik legértékesebb méhészeti termékünk. Bizonyítják ezt rendkívül gazdag beltartalmi értékei, ennél fogva az ember táplálása során elérhető eredményei is. A méhkenyérben koncentráltan fordulnak elő, a táplálkozáshoz szükséges alapvető tápanyagokanyagok, amelyek elengedhetetlenek a szervezetünk megfelelő működéséhez.

Hirdetés
A méhpempő a hosszú élet titka

A méhpempő a hosszú élet titka

A tiszta méhpempő orvoslási területeken való felhasználása nem újkeletű. Már az ókorban is rendszeresen kezeltek vele betegségeket, de használták az erőnlét növeléséhez is. Hogy a méhpempő a hosszú élet titka, ma sem vitatható. A kutatási eredmények számos pozitív hatását igazolták, melyeknek köszönhetően rendszeres fogyasztása valóban képes hozzásegíteni a hosszabb és teljesebb élethez. A szervezet kiegyensúlyozása, az öregedés lassító hatás, a memória javítás mind az előnyei közé tartozik. Feltölti a szervezetet a nélkülözhetetlen tápanyagokkal, képes visszaadni a vitalitást, a szellemre és a lélekre is jótékonyan hat.

A méhpempő szinte mindenre jó

A méhpempő szinte mindenre jó

A táplálkozástudományi szakértők és természetgyógyászok, illetve egyre több orvos szerint a méhpempő az egyik legerősebb gyógyító hatású élelmiszer, amit ismerünk. Közismert pozitív hatásai közül a legfontosabb, az emberi szervezet általános egészségi állapotának javítása. A méhpempővel növelhetjük a munkateljesítményünket, a koncentrációs készségünket, jótékonyan befolyásolhatjuk vele az alvási ciklust, erősíthetjük vele a memóriánkat többek között. Tavasszal, a méregtelenítési időszakban különösen ajánlott legalább 6 hetes kúrát tartani egészségünk védelme érdekében.

A méz

A méz

A háziméhek (Apis mellifera) a virágok nektárjából és mézharmatjából gyűjtik a méz alapanyagát az előgyomrukba. Ott gyomornedveikkel keveredve vegyileg alakítják át. Az így kialakult a híg, magas víztartalmú mézet a kaptár hatszögletű lépsejtjeiben tartalék táplálékként raktározzák el. A kaptárban dolgozó méhek a szárnyukkal keltett légárammal párologtatják el a felesleges vizet, s teszik sűrűbbé, tartósabbá a mézet. A tömény mézben nem képesek az élesztők és a mikroorganizmusok elszaporodni, így ez a cukros oldat nem romlik meg. Egy évad alatt a tél átvészeléséhez szükséges mennyiség többszörösét is képesek begyűjteni.

A méz a természetes édesítőszer

A méz a természetes édesítőszer

A méz kb. 190 tápanyagot tartalmaz: többek között 19 aminosavat, 33 ásványi anyagot, 11 vitamint, enzimeket, szőlő- és gyümölcscukrot, amely molekulaszerkezetének minden átalakítása nélkül beépíthető a szervezetbe. Kalória értéke rendkívül nagy. Megtalálhatók benne a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemek: kalcium, foszfor, magnézium, klór, nátrium, kén, jód, vas, kobalt, réz, cink, kadmium, mangán, aluminium, stb. amelyek igen fontos szerepet játszanak az életfolyamatokban. A legtöbb vitamin a mézben fordul elő: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-, C-, A-, E- vitaminok különböző arányban találhatók meg benne.

A méz és az EU

A méz és az EU

Magyarország nem térhet el a méz összetételét szabályozó uniós előírástól - reagált a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a méhészek aláírásgyűjtésére. A VM közleménye ismerteti: a méhészek aláírásgyűjtést kezdeményeztek, és levélben fordultak a miniszterhez, hogy az EU elnökség ideje alatt az illetékes Tanács soron kívül tárgyaljon a mézben található szennyeződések határértékének felemeléséről. A levelet mintegy kétezren írták alá. Magyarország nem térhet el a méz összetételét szabályozó EU előírástól, amely mind a 27 tagországra egységesen állapít meg követelményeket - idézte a VM közleménye Kardeván Endrét, a tárca élelmiszerbiztonságért felelős államtitkárát.

A méz legfontosabb kémiai paraméterei

A méz legfontosabb kémiai paraméterei

Szénhidrátok A mézben legnagyobb mennyiségben jelen lévő kémiai anyagok a szénhidrátok. Leginkább egyszerű cukrok, monoszacharidok (fruktóz, glükóz), összetett cukrok (szacharóz, maltóz stb.), illetve egészen kis mennyiségben oligo- és poliszacharidok (dextrinek stb.). A mézben megtalálható egyszerű cukrokat gyűjtőnevükön közvetlenül redukáló-, vagy invertcukroknak nevezzük. A minőségi előírások ezeknek a minimális mennyiségét adják meg. Az invertcukrok mennyisége azonban a mézben folyamatosan változik, növekszik, az invertáz enzim lebontó munkájának köszönhetően. Az invertáz a szacharóz molekulákat bontja fruktóz és glükóz molekulákká.

A méz összetevői

A méz összetevői

A méz fehérje tartalmának összetevői különbözőek és függnek a méz fajtájától és eredetétől. 13 féle aminosavat tartalmaz, esszenciálisakat is. A fehérjék részben növényi (a növények nektárjából) és részben állati ( a méhek garat mirigyéből ) eredetűek. A méz összetételét nagyban befolyásolja, hogy milyen virágokból gyűjtötték a méhek, melyik régióban, időszakban, sőt ugyanazon méhészetben eltérő lehet az egyes méhcsaládok által gyűjtött méz összetétele is.

A méz tulajdonságai

A méz tulajdonságai

A méz alapanyaga a nektár, a természetben híg formában a növények virágjaiban, azok kiválasztó tevékenysége során keletkezik. Ez a nektár a méhek és egyéb rovarok csábító anyaga, alapjában véve a benne lévő szénhidráttartalom következtében tápanyagforrása.

Tuti menü