Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Méz fajták képes leírás - Méz.tlap.hu
részletek »

Méz fajták - Méz.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: mez.tlap.hu » Méz fajták
Keresés
Találatok száma - 4 db
Különleges mézfajták

Különleges mézfajták

A virágokból a méhek által nyert illatos nedű a virágok nektárja. Ez nektár a virágok fajtájától, illatától, színétől függ. A fajtamézek sokaságából válogathatunk, érdemes a méhészetekben okosan választani.

Legismerteb fajtamézeink és hatásai

Legismerteb fajtamézeink és hatásai

Akácméz: jó köhögés csillapítására és gyomorsavtúltengésre. Magas gyümölcscukor-tartalma miatt sokáig folyékony marad. Aranyvesszőméz: kissé sötétebb, lassan kristályosodó méz, amely kiváló vesetisztító, húgyúti fertőtlenítő.

Magyar méz információs oldal

Magyar méz információs oldal

Fajtamézekről akkor beszélünk, amikor a méz készítéséhez használt nektár túlnyomó része a megnevezés szerinti növényről származik. A méhészek a megfelelő termelési technológiával biztosíthatják a fajtamézek tisztaságát.Ennek alapfeltétele a lépek üresre pergetése a fajtaméz gyűjtése előtt, valamint az adott növény virágzásának időpontjában a méhállomány megfelelő helyre történő vándoroltatása. Amennyiben a méhek egy elég nagy területen virágzó azonos fajú növényállományról a kellően tiszta lépekbe gyűjtik a mézet, akkor a méhész megfelelő tisztaságú fajtamézet pörgethet ki.Amennyiben a méhek gyűjtési területén belül egyszerre több növényfaj is virágzik és ezeket a méhek egy időben látogatják, akkor a begyűjtött nektárból vegyes virágméz készülhet. A fajtamézek minősítése a méz virágpor-tartalmának vizsgálatával, valamint érzékszervi vizsgálattal történik.

Mézfajtákról és csodálatos hatásukról

Mézfajtákról és csodálatos hatásukról

Nem minden méz egyforma. Annyiféle, ahány növényfajról származik. Ne ragaszkodjunk csak egy bizonyos monomézhez (egyetlen növényről származó mézhez). Az egyes növényfajták nektárja fajspecifikus, és ennek megfelelően hatásuk is különböző. Ha megismerjük a fajtaméz összetételét, célirányosan és tudatosan vonhatjuk be étrendünkbe.

Tuti menü