Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Mindent a mézről képes leírás - Méz.tlap.hu
részletek »

Mindent a mézről - Méz.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: mez.tlap.hu » Mindent a mézről
Keresés
Találatok száma - 8 db
3 nap a mézről

3 nap a mézről

A IV. Gyulai Méz és Mezeskalács Fesztivált rendezik meg december 9-11. között a fürdőváros sportcsarnokában. Egy hosszú hétvégén át, számtalan helyszínen várják a látogatókat mézédes élvezetekkel: méz, mézeskalács, cukrászati különlegességek bemutatójával, kóstolással és vásárral. Méhészeti kiállítás, mézzel készített különleges ételek készítése, kóstolása is a program része. Adventre készülődve a gyerekeket kézműves programokra várják.

8 tény a mézről

8 tény a mézről

A méz a természet édes adománya, melyből több mint 300-félét készítenek a szorgos méhek. Ízük, hatásuk attól függ, hogy a bázisul szolgáló virágok milyen nektárral rendelkeznek. A méz gyógyító hatását már az ókori Egyiptomban is kihasználták, sebeket kezeltek vele, de Kleopátra is alkalmazta szépítőszerként. A tudomány azután szép lassan az összes méznek tulajdonított hatást igazolta - őseink nem tévedtek, a méz valóban aranyszínű csodaszer!

A mézről

A mézről

A méhészeti termékek széleskörű és szelíd gyógyhatásuk miatt hatékony segítséget nyújtanak az egészség megőrzésében és a betegségek gyógyításában. Mi is az apiterápia? Az apiterápia fogalmán a méhek termékeinek gyógyító célú felhasználását értjük.

A természet édes adománya

A természet édes adománya

A méz gyógyhatása még kiaknázatlan. Mondhatnánk, semmi különös, de a mesterséges élelmiszerek világában felértékelődnek a természetes tápanyagok, amelyek dúskálnak vitaminokban, nyomelemekben. Milyen mézet együnk a nagy hazai választékból?

Amit illik tudni a mézről

Amit illik tudni a mézről

Magyarországon több mint nyolcszáz növényfajt látogatnak a méhek nektár és virágporgyűjtés végett. Mindössze csak töredékükből lehet mézet készíteni. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttük a legismertebb mézfajtákat.

Itt mindent megtudhat a mézről

Itt mindent megtudhat a mézről

Augusztus első szombatján - immár 25. alkalommal - rendezik meg Jászberényben a nemzetközi mézvásárt és méhésztalákozót, amelyet a méztermelők, a méhészetieszköz-gyártók, valamint a forgalmazók legnagyobb magyarországi szakmai eseményeként jegyeznek.

Méz antibiotikum

Méz antibiotikum

A gyógyszertárakban, drogériákban árult tinktúra vagy kapszula már csak nyomokban, egészen alacsony százalékban tartalmaz propoliszt, de a kutatások szerint még így is áldásos a hatása. Ennél egy kicsit könnyebb hozzájutni a virágporhoz, ami rengeteg ásványi anyagot, vitamint és ásványi sókat tartalmaz, sőt még a fehérjetartalma is magas. A méhészek tavasztól őszig járják az országot, és mindig ott teszik le kaptárjaikat, ahol épp valamely növény nagy tömegben virágzik. Napközben szorgosan dolgoznak a kis méhek, este pedig a méhész egy speciális, apró centrifugához hasonlító szerkezettel kipörgeti a mézet a kaptárból, és óriási, 100-120 kilós hordókba gyűjti. Mivel a méheknek nem lehet megmondani, hogy merre és meddig repüljenek, nincsen 100 százalékig azonos fajtájú méz. A vegyes virágméz, a napraforgó és a facélia a legelterjedtebb. Kellemes íze és szép világos színe miatt sokan kedvelik az akácmézet, és az Alföld mézét, a selyemfű- mézet. Léteznek különleges mézek is, mint a gesztenye, a fenséges hárs vagy az őrségés Burgerland különleges ízű tökméze, melyet a tökmagolajért termesztett zöldség (és nem a gyalulni való vagy sütőtök) virágzásakor nyernek.

Minden ami méz

Minden ami méz

Sokan azt gondolják, hogy a méz magas cukortartalma miatt hizlal, csakhogy a mézben lévő cukrot az izmok gyorsan elégetik, a felesleg pedig a májban raktározódik el glikogénként, és nem alakul át zsírrá, mint a gyári finomított cukrok.

Tuti menü